2109901426 6985777029 Δάφνη, Αθήνα alexorfa@outlook.com
hero image
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΘΛΗΣΗΣ
Προπονητική | Άθληση | Υγεία & Ευεξία

 

Φυσιολογία είναι ο κλάδος της βιολογίας που μελετά τις βιοφυσικές και βιοχημικές λειτουργίες των ζωντανών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου ή με απλούστερους όρους, τον τρόπο λειτουργίας ενός οργανισμού ή ενός συστήματος του οργανισμού.
 

Πιο συγκεκριμένα, η Φυσιολογία της άσκησης επικεντρώνεται στον τρόπο που αντιδρά – λειτουργεί το σώμα μας κατά τη διάρκεια της άσκησης – προπόνησης. Είναι η μελέτη των οξείων αντιδράσεων και των χρόνιων προσαρμογών σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών άσκησης.
 

Οι άνθρωποι έχουν μεγάλη ικανότητα να καταναλώνουν ενέργεια για πολλές ώρες κατά τη διάρκεια παρατεταμένης άσκησης. Αυτή η ενεργειακή δαπάνη είναι πολύ μεγάλη σε σύγκριση με τον βασικό μεταβολικό ρυθμό ανάπαυσης του ενήλικου ανθρώπινου σώματος. Ο ρυθμός αυτός ποικίλλει κάπως ανάλογα με το μέγεθος, το φύλο και την ηλικία.

 


 

Η συνολική δαπάνη ενέργειας λόγω της μυϊκής κατανάλωσης ενέργειας κατ΄τη διάρκεια της ημέρας, είναι πολύ υψηλότερη και εξαρτάται από το μέσο επίπεδο φυσικής εργασίας και άσκησης. Έτσι, η άσκηση, ειδικά εάν διατηρείται για πολύ μεγάλες περιόδους, δεσπόζει στον ενεργειακό μεταβολισμό του σώματος. 
 

Η ενεργειακή δαπάνη της σωματικής δραστηριότητας συσχετίζεται έντονα με το φύλο, την ηλικία, το βάρος, τον καρδιακό ρυθμό και την μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου ενός ατόμου, κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας.